Waardebepaling onderneming

Een waardebepaling van een bedrijf maakt onderdeel uit van bijna ieder koop- en verkoopproces en vormt vaak de basis voor onderhandelingen en prijsbepaling.
WAARDE BEDRIJF BEPALEN

Wat is mijn bedrijf waard?

Waarderen is een vak apart. Aan de hand van de welbekende vuistregels kun je inderdaad snel een waarde toekennen aan een onderneming, een deel van de activiteiten of een aandelenpakket. Maar het verschil wordt in de details gemaakt. In de praktijk ontstaan vaak meningsverschillen over de waarde van uw bedrijf. Wilt u een bedrijf kopen of uw bedrijf verkopen? Laat dan altijd eerst een waardebepaling uitvoeren.

Onze adviseurs van Factor & Ros voert al jaren waarderingsvraagstukken uit. Met business valuators, ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut van Register Valuators, hebben wij alle kennis in huis om u te ondersteunen bij uw waardebepalingen.

VERSCHILLENDE AANLEIDINGEN

Waardebepaling

Wat de aanleiding ook is, onze waarderingsspecialisten streven altijd naar een objectieve waardebepaling. 

  • Aan-/verkoop van onderneming;
  • Geschillen of conflicten;
  • Second opinion;
  • Waardecreatie;
  • Financiële verslaglegging;
  • Erfenis.

Het maakt niet uit of het daarbij gaat om een indicatieve waardering, een calculatorische berekening of een juridisch rapport waarin alle uitgangspunten nauwgezet zijn gedocumenteerd.

bedrijfswaarderingen
IN 6 STAPPEN DE WAARDE VAN UW ONDERNEMING BEPALEN

Stappenplan bedrijfswaardering

Bij het uitvoeren van de waardebepaling van een onderneming gaan wij altijd zeer grondig en nauwkeurig te werk. Alle facetten van de onderneming worden kritisch onderzocht en beoordeeld, waarbij wij met name kijken naar de verschillende (unieke) waardedrijvers van de onderneming en succesfactoren in de markt. Tevens nemen wij de verschillende randvoorwaarden die voor u (of andere betrokken stakeholders) van belang zijn in oogschouw. In onderstaand stappenplan zijn de 6 stappen van een bedrijfswaardering schematisch uiteengezet.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Plan nu een vrijblijvend adviesgesprek

waarde onderneming bepalen
VERSCHILLENDE WAARDERINGSMETHODIEKEN

Benieuwd naar de waarde van uw onderneming?

LET OP DIT VAK WORDT VERWIJDERD.

Afhankelijk van de specifieke omstandigheden worden verschillende waarderingsmethodieken toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. De in de transactiepraktijk meest toegepaste waarderingsmethodieken zijn de Discounted Cash Flow-methode (DCF methode) en de EBITDA-multiple methodiek. De grondslag voor voornoemde methodieken zijn de (beoogde) toekomstige kasstromen c.q. verdiencapaciteit van een onderneming i.c.m. het risicoprofiel. De koper van een onderneming hecht de facto weinig waarde aan de historische resultaten, aangezien deze geen garantie bieden voor de toekomstige verdiencapaciteit. Bij de DCF methode worden de beoogde toekomstige kasstromen contant gemaakt naar het heden op basis van een rendementseis. Deze rendementseis wordt bepaald op basis van het risicoprofiel van de onderneming, hetgeen wordt vastgesteld op basis van de specifieke kenmerken van de onderneming. Bij een hoger risicoprofiel wenst men rationeel gezien meer rendement op de investering te behalen (= hogere rendementseis). De hogere rendementseis vertaalt zich tot een lagere waarde voor de onderneming. De DFC methode is omvangrijke en complexe waarderingsmethodiek. Aangezien waarderen geen exacte wetenschap betreft, is het goed om meerdere methodieken naast elkaar toe te passen. Hiervoor wordt vaak de EBITDA-multiple methode als sanity check toegepast. De EBITDA-multiple methode is een relatief snelle en nauwkeurige methode om een eerste indicatie te krijgen van de waarde van de onderneming op basis van recente transacties van vergelijkbare ondernemingen. Belangrijke kanttekening voor het succesvol toepassen van de EBITDA-multiple methode is, dat de gehanteerde multiple dient te zijn afgeleid van een representatieve ‘sample’ van vergelijkbare ondernemingen en de (toekomstige) kasstromen van de onderneming bij benadering stabiel zijn.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw onderneming? Vul dan geheel vrijblijvend onderstaand rekentool in en ontvang een indicatieve waarde van uw onderneming op basis van de EBITDA-multiple methode.